Het taalproject 'SamenSpraak' van Gilde Nederland bestaat sinds 1994 en wordt in ongeveer 50 steden en zelfstandige SamenSpraak-projecten door meer dan 2500 vrijwilligers in praktijk gebracht.

Wil je als vrijwilliger iemand uit een ander land helpen onze taal beter te leren spreken of wil je als anderstalige beter Nederlands leren spreken? Bij Gilde SamenSpraak ben je dan aan het juiste adres! Want bij Gilde SamenSpraak zijn veel vrijwilligers die iedere week een uur beschikbaar zijn om als taalcoach met een anderstalige Nederlands te spreken. De anderstalige voelt zich op deze manier in Nederland sneller thuis en krijgt meer begrip voor de Nederlandse cultuur en leefwijze. Want veel anderstaligen in Nederland willen maar wat graag beter Nederlands leren spreken en verstaan. Tegelijkertijd leert de taalcoach dan weer iets over een andere cultuur en levensopvatting.

De taalcoaches van Gilde SamenSpraak hebben gedurende één jaar iedere week een gesprek van ongeveer een uur met een anderstalige. De taalondersteuning is gericht op Nederlands spreken en dit in de praktijk te oefenen. Bijvoorbeeld door samen naar de bibliotheek te gaan of naar de markt. Een vrijwilliger en een anderstalige ontmoeten elkaar dus wekelijks, thuis, in de bibliotheek of elders. Door in de praktijk aan de slag te gaan verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij/zij sneller en gemakkelijker in onze maatschappij.

Deelnemers moeten minimaal een eenvoudig gesprek in het Nederlands (niveau A1) kunt voeren en zijn over het algemeen redelijk zelfredzaam.

Sta jij open voor bijzondere taalontmoetingen en ben je geïnteresseerd in taal en cultuur?

Word dan taalcoach!

Onkosten worden vergoed, je krijgt begeleiding en de overeenkomst duurt een jaar. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten.

Wil je je aanmelden of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met iemand van het coördinatieteam SamenSpraak van het plaatselijk Gilde. Adressen kun je vinden onder de knop 'Aangesloten Gilden'.