Menu

 

Wat is SamenSpraak?

 

SamenSpraakrVeel anderstaligen in Nederland willen graag beter Nederlands leren spreken en verstaan maar ook de maatschappij eist dat zij snel de taal leren en vlot inburgeren. Helaas is dit nog altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Veel anderstaligen nemen deel aan taalcursussen, maar het ontbreekt vaak aan gewoon alledaags contact met Nederlanders. Gilde SamenSpraak brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Sinds 1994 bestaat het taalproject 'SamenSpraak' van Gilde Nederland en wordt nu in ongeveer 50 steden en zelfstandige SamenSpraak-projecten door meer dan 2500 vrijwilligers in praktijk gebracht.


Wil je als vrijwilliger iemand uit een ander land helpen onze taal beter te leren spreken of wil je als anderstalige beter Nederlands leren spreken? Bij Gilde SamenSpraak ben je dan aan het juiste adres! Want bij Gilde SamenSpraak zijn veel vrijwilligers die iedere week een uur beschikbaar zijn om als taalcoach met een anderstalige Nederlands te spreken. De anderstalige voelt zich op deze manier in Nederland sneller thuis en krijgt meer begrip voor de Nederlandse cultuur en leefwijze. Want veel anderstaligen in Nederland willen maar wat graag beter Nederlands leren spreken en verstaan. Tegelijkertijd leert de taalcoach dan weer iets over een andere cultuur en levensopvatting.

De taalcoaches van Gilde SamenSpraak hebben voor een periode van een jaar iedere week een gesprek van ongeveer een uur met een anderstalige. De taalondersteuning is gericht op Nederlands spreken en dit in de praktijk te oefenen, bijvoorbeeld door samen naar de bibliotheek te gaan of naar de markt. Een vrijwilliger en een anderstalige ontmoeten elkaar dus wekelijks, thuis, in de bibliotheek of elders. Door in de praktijk aan de slag te gaan verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij/zij sneller en gemakkelijker in onze maatschappij.

Deelnemers moeten minimaal een eenvoudig gesprek in het Nederlands (niveau A1) kunt voeren en zijn over het algemeen redelijk zelfredzaam.
Sta je open voor bijzondere taalontmoetingen en ben je ge´nteresseerd in taal en cultuur?

Word dan taalcoach!

Kosten worden vergoed, je krijgt begeleiding en de overeenkomst duurt een jaar. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten.

Wil je je aanmelden of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met iemand van het co÷rdinatieteam SamenSpraak van het plaatselijk Gilde. De adressen staan onder de knop 'Aangesloten Gilden'.
Landelijk platform voor taalcoaching

Klik HIER voor de website 'Het Begint Met Taal'

   
 

 

(C) Stichting Gilde Nederland | Webbeheerder